Bröd med rågkross
Dessa bröd blir rätt saftiga eftersom man låter rågkrossen koka med vatten. Jag kokade rågkrossen redan kvällen innan så det var det klart när jag skulle blanda degen på förmiddagen nästa dag. Den lilla mängden grovt rågmjöl att brödet känns grovt. Hur länge brödet skall jäsa beror på hur mycket jäst man tar och hur varmt det är i köket. Mitt bröd jäste över eftersom vi var och handlade, men det gjorde inget. Det blev bra ändå.
11/2 dl rågkross
1.3 l vatten
¼ pkt jäst
4 tsk salt
3msk brödkryddor
1.5 d rapsolja
100 g grovt rågmjöl
700 g rågsikt
450 g vetemjöl
Koka upp vatten och rågkross och koka låt koka några minuter. Låt svalna och stå minst en timme.
Lös upp jästen i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, salt, brödkryddor och olja. Tillsätt det mesta av mjölet: Kör matberedaren på hög hastighet så att degen blandar sig. Tillsätt det sista mjölet så att det blir en smidig deg. Kör nu degen ca 4 minuter på låg hastighet. Låt degen vila 5 minuter och kör sedan på hög hastighet i 5 minuter. Låt degen jäsa några timmar så att den når upp degbunkens kant.
Kör degen någon minut i matberedaren och häll upp på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och knåda degbitarna till runda bröd. Lägg på plåt med skarven nedåt. Vik in kanterna och bröden spänns. Låt jäsa någon eller några timmar. Grädda i 200 gr varm ugn ca 45 min bröden på nedersta falsen. Låt svalna under bakduk.