Saffransgula bullar

Än är det inte jul, men Johanna bakade lussekatter på höstlovet, mums. Och idag drack vi glögg. Dock har vi inte julpyntat. Detta recept ger de allra godaste lussekatterna. Mandel och mycket smör ger saftiga bullar.
Saffransbröd
1 pkt jäst
3 pkt saffran
1 l mjölk
400 g smör el marg
2 ägg
4 dl socker
1 tsk salt
2 dl skållad mald sötmandel
3 l mjöl
Russin
2 ägg att pensla med
1. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt socker och salt.
2. Smält matfettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 °C (fingervarmt).
3. Stöt saffran i 1 tsk socker och häll det finstötta saffranet i degspadet. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den är upplöst.
4. Tillsätt resten av degspadet, mandel och ägg. Arbeta därefter med maskin in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Låt jäsa.
5. Knåda degen kort i maskin och ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Baka ut degen till saffransbröd i önskad form. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa.
6. Pensla brödet med uppvispat ägg.
7. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter (beror på storleken).
8. Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in
Bröd med rågkross
Dessa bröd blir rätt saftiga eftersom man låter rågkrossen koka med vatten. Jag kokade rågkrossen redan kvällen innan så det var det klart när jag skulle blanda degen på förmiddagen nästa dag. Den lilla mängden grovt rågmjöl att brödet känns grovt. Hur länge brödet skall jäsa beror på hur mycket jäst man tar och hur varmt det är i köket. Mitt bröd jäste över eftersom vi var och handlade, men det gjorde inget. Det blev bra ändå.
11/2 dl rågkross
1.3 l vatten
¼ pkt jäst
4 tsk salt
3msk brödkryddor
1.5 d rapsolja
100 g grovt rågmjöl
700 g rågsikt
450 g vetemjöl
Koka upp vatten och rågkross och koka låt koka några minuter. Låt svalna och stå minst en timme.
Lös upp jästen i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, salt, brödkryddor och olja. Tillsätt det mesta av mjölet: Kör matberedaren på hög hastighet så att degen blandar sig. Tillsätt det sista mjölet så att det blir en smidig deg. Kör nu degen ca 4 minuter på låg hastighet. Låt degen vila 5 minuter och kör sedan på hög hastighet i 5 minuter. Låt degen jäsa några timmar så att den når upp degbunkens kant.
Kör degen någon minut i matberedaren och häll upp på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och knåda degbitarna till runda bröd. Lägg på plåt med skarven nedåt. Vik in kanterna och bröden spänns. Låt jäsa någon eller några timmar. Grädda i 200 gr varm ugn ca 45 min bröden på nedersta falsen. Låt svalna under bakduk.
Bröden som först inte jäste
Dessa baguetter med fullkorn som fick jäsa över dagen blev riktigt goda. Jag bakar alltid bröd i matberedare (assistent) och oftast en jättestor deg på 1.3 liter degvätska. Då bli det mycket bröd på en gång. Om du tycker det är för mycket kan man göra halv sats. Minska inte jästen lika mycket utan tag fortfarande 2 teskedar.
Den här gången började jag baka kl 10 på morgon och gräddade brödet ungefär samma tid på kvällen.
Baguetter med vetekross
Ugnstemperatur: 250 grader
1.3 liter kallt vatten
2 dl (Kungsörnen) vetekross
2-3 tsk jäst
4 tsk salt
3 msk brödkryddor
0.75 dl rapsolja
2.25 liter vetemjöl
1. Koka upp vatten och vetekross. Låt svalna till rumstemperatur. Lägg i jäst, salt, brödkyddor och olja. Häll i lite av degspadet och rör runt så att jästen löser sig.
2. Häll i häften av mjölet. Kör assistenten på högsta hastighet. Tillsätt resten av mjölet i omgångar. Sänk till lägsta hastighet och kör 4 min. Låt degen vila i ca 5 min och kör 4 min till på högsta hastighet. Degen skall vara smidig och elastisk men rätt mjuk.
3. Olja en bunke eller låda med lock. Det går åt kanske en halv deciliter. Vicka på bunken så att sidorna blir oljiga. Häll i degen. Täck med plast om bunken saknar lock. Ställ in i kylen över dagen eller över natten.
4. Tag ut degen ur kylen och häll upp på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och dela varje halva i 4 delar.
5. Drag försiktigt ut de första 4 delarna till baguetter och lägg på en plåt med bakpapper. Var försiktig så att så mycket så möjligt av luftbubblorna blir kvar i degen. Drag även ut de 4 andra degbitarna men vrid dem några varv innan du lägger de på plåten. Denna andra omgång baguetter kan då jäsa lite längre.
6. Låt bröden jäsa mellan cirka 30 minuter och 2 timmar. Det beror lite på hur länge degen stått i kylen och hur mycket jäst man har i degen.
7a. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in till ett rostfritt fat med 0.5 dl vatten i botten på ugnen. Sätt in brödet på nedersta eller näst nedersta falsen i ugnen. Grädda i 10 min och öppna sedan ugnsluckan i några sekunder.
7b. Grädda 5 min till o öppna sen luckan.
7c. Grädda ytterligare 5 min och öppna luckan igen. Jag brukar ofta sänka temperaturen till 200 grader eftersom bröden redan har mycket färg på ovansidan.
7d. Vänd på bröden och grädda med undersidan uppåt. Grädda ytterligare 4-8 min så bröden får färg under och är genomgräddade. Tag ut och låt svalna utan bakduk.
Nu undrar du förstås varför bröden inte jäste. Det gör jag också. Jag började lite smått kvällen innan och kokade upp vatten och vetekross samt blandade jäst och salt i assistenten. Det tog så lång tid för degspadet att kallna så jag beslutade mig for att fortsätta nästa dag. När jag tog ut degen ur kylskåpet efter 12 timmar hade degen inte jäst alls. Jag tror att saltet på något sätt tog död på jästen under natten. Nu var goda råd dyra. Jag blandade ett halv jästpaket med en matsked vatten. Detta knådade jag in i degen för hand. Sedan fick degen jäsa i cirka 2 timmar i rumstemperatur. Nu betedde sig degen som vanligt.
Tjooo alla glada och välkommna till vår nya bakblogg :D
Som sakt här kommer jag och mamma lägga upp bakrecept på goda saker vi bakat. Vi kommer även att bildbomba :D
HAHAHA eller kanske inte riktigt bomba :P ....
Men det kommer lite bilder iaf :P
Tjoo så länge o hare gott :)