Bröden som först inte jäste

Baguette med vetekross
Dessa baguetter med fullkorn som fick jäsa över dagen blev riktigt goda. Jag bakar alltid bröd i matberedare (assistent) och oftast en jättestor deg på 1.3 liter degvätska. Då bli det mycket bröd på en gång. Om du tycker det är för mycket kan man göra halv sats. Minska inte jästen lika mycket utan tag fortfarande 2 teskedar.

Den här gången började jag baka kl 10 på morgon och gräddade brödet ungefär samma tid på kvällen.


Baguetter med vetekross

Ugnstemperatur: 250 grader
1.3 liter kallt vatten
2 dl (Kungsörnen) vetekross
2-3 tsk jäst
4 tsk salt
3 msk brödkryddor
0.75 dl rapsolja
2.25 liter vetemjöl

1. Koka upp vatten och vetekross. Låt svalna till rumstemperatur. Lägg i jäst, salt, brödkyddor och olja. Häll i lite av degspadet och rör runt så att jästen löser sig.

2. Häll i häften av mjölet. Kör assistenten på högsta hastighet. Tillsätt resten av mjölet i omgångar. Sänk till lägsta hastighet och kör 4 min. Låt degen vila i ca 5 min och kör 4 min till på högsta hastighet. Degen skall vara smidig och elastisk men rätt mjuk.

3. Olja en bunke eller låda med lock. Det går åt kanske en halv deciliter. Vicka på bunken så att sidorna blir oljiga. Häll i degen. Täck med plast om bunken saknar lock. Ställ in i kylen över dagen eller över natten.

4. Tag ut degen ur kylen och häll upp på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och dela varje halva i 4 delar.

5. Drag försiktigt ut de första 4 delarna till baguetter och lägg på en plåt med bakpapper. Var försiktig så att så mycket så möjligt av luftbubblorna blir kvar i degen.  Drag även ut de 4 andra degbitarna men vrid dem några varv innan du lägger de på plåten. Denna andra omgång baguetter kan då jäsa lite längre.

6. Låt bröden jäsa mellan cirka 30 minuter och 2 timmar. Det beror lite på hur länge degen stått i kylen och hur mycket jäst man har i degen. 

7a. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in till ett rostfritt fat med 0.5 dl vatten i botten på ugnen. Sätt in brödet på nedersta eller näst nedersta falsen i ugnen. Grädda i 10 min och öppna sedan ugnsluckan i några sekunder.

7b. Grädda 5 min till o öppna sen luckan.

7c. Grädda ytterligare 5 min och öppna luckan igen. Jag brukar ofta sänka temperaturen till 200 grader eftersom bröden redan har mycket färg på ovansidan.

7d. Vänd på bröden och grädda med undersidan uppåt. Grädda ytterligare 4-8 min så bröden får färg under och är genomgräddade. Tag ut och låt svalna utan bakduk.


Nu undrar du förstås varför bröden inte jäste. Det gör jag också. Jag började lite smått kvällen innan och kokade upp vatten och vetekross samt blandade jäst och salt i assistenten. Det tog så lång tid för degspadet att kallna så jag beslutade mig for att fortsätta nästa dag. När jag tog ut degen ur kylskåpet efter 12 timmar hade degen inte jäst alls. Jag tror att saltet på något sätt tog död på jästen under natten. Nu var goda råd dyra. Jag blandade ett halv jästpaket med en matsked vatten. Detta knådade jag in i degen för hand. Sedan fick degen jäsa i cirka 2 timmar i rumstemperatur. Nu betedde sig degen som vanligt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0