Saffransgula bullar

Än är det inte jul, men Johanna bakade lussekatter på höstlovet, mums. Och idag drack vi glögg. Dock har vi inte julpyntat. Detta recept ger de allra godaste lussekatterna. Mandel och mycket smör ger saftiga bullar.
Saffransbröd
1 pkt jäst
3 pkt saffran
1 l mjölk
400 g smör el marg
2 ägg
4 dl socker
1 tsk salt
2 dl skållad mald sötmandel
3 l mjöl
Russin
2 ägg att pensla med
1. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt socker och salt.
2. Smält matfettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 °C (fingervarmt).
3. Stöt saffran i 1 tsk socker och häll det finstötta saffranet i degspadet. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den är upplöst.
4. Tillsätt resten av degspadet, mandel och ägg. Arbeta därefter med maskin in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Låt jäsa.
5. Knåda degen kort i maskin och ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Baka ut degen till saffransbröd i önskad form. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa.
6. Pensla brödet med uppvispat ägg.
7. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter (beror på storleken).
8. Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in
Kommentarer
Trackback