Saffransgula bullar



Än är det inte jul, men Johanna bakade lussekatter på höstlovet, mums. Och idag drack vi glögg. Dock har vi inte julpyntat. Detta recept ger de allra godaste lussekatterna. Mandel och mycket smör ger saftiga bullar. 

  

Saffransbröd

1 pkt jäst
3 pkt saffran
1 l mjölk
400 g smör el marg
2 ägg
4 dl socker
1 tsk salt
2 dl skållad mald sötmandel
3 l mjöl
Russin
2 ägg att pensla med

1. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt socker och salt.

2. Smält matfettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 °C (fingervarmt).

3. Stöt saffran i 1 tsk socker och häll det finstötta saffranet i degspadet. Häll lite av degspadet  över jästen och rör tills den är upplöst.

4. Tillsätt resten av degspadet, mandel och ägg. Arbeta därefter med maskin in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Låt jäsa.

5. Knåda degen kort i maskin och ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Baka ut degen till saffransbröd i önskad form. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa.

6. Pensla brödet med uppvispat ägg.

7. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter (beror på storleken).

8. Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in 


                                                            2008-misslyckat försök till julkortsbild
                                                            Gamal bild - misslyckat försök till julkortsbild


Bröd med rågkross


Dessa bröd blir rätt saftiga eftersom man låter rågkrossen koka med vatten. Jag kokade rågkrossen redan kvällen innan så det var det klart när jag skulle blanda degen på förmiddagen nästa dag. Den lilla mängden grovt rågmjöl att brödet känns grovt.  Hur länge brödet skall jäsa beror på hur mycket jäst man tar och hur varmt det är i köket. Mitt bröd jäste över eftersom vi var och handlade, men det gjorde inget. Det blev bra ändå.


11/2 dl rågkross
1.3 l vatten
¼ pkt jäst
4 tsk salt
3msk brödkryddor
1.5 d rapsolja
100 g grovt rågmjöl
700 g rågsikt
450 g vetemjöl

Koka upp vatten och rågkross och koka låt koka några minuter. Låt svalna och stå minst en timme.

Lös upp jästen i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, salt, brödkryddor och olja. Tillsätt det mesta av mjölet: Kör matberedaren på hög hastighet så att degen blandar sig. Tillsätt det sista mjölet så att det blir en smidig deg. Kör nu degen ca 4 minuter på låg hastighet. Låt degen vila 5 minuter och kör sedan på hög hastighet i 5 minuter. Låt degen jäsa några timmar så att den når upp degbunkens kant.

Kör degen någon minut i matberedaren och häll upp på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och knåda degbitarna till runda bröd. Lägg på plåt med skarven nedåt. Vik in kanterna och bröden spänns. Låt jäsa någon eller några timmar. Grädda i 200 gr varm ugn ca 45 min bröden på nedersta falsen. Låt svalna under bakduk.


RSS 2.0